Arrangementer

Rørbæk i fortid og nutid
Kom med på en interessant tur rundt i Rørbæk by. Som den næste i rækken af byer i Rebild Kommune, vi skal besøge, er det nu Rørbæk som skal vises frem.
Med den lokalfødte og erfarne turleder K. E. Høeg skal vi på en byvandring rundt i Rørbæk for at se og høre om dens udvikling i fortid og nutid, samt høre nogle gode historier om byen og dens folk. Vi skal bl.a. forbi nogle af de gamle forretninger, som med tiden er forsvundet, og høre om den nye præstegård i Rørbæk.
Der serveres kaffe og kage, leveret fra Rebildhus, ved turens afslutning.
Start og slut ved Rørbæk Forsamlingshus. Mindre end 3 km rundtur.

Dreamscapes
Slå hjernen fra og inspirationen til, siger Tine Lilholt, når vi skal opleve denne koncert, hvor Tines billedkunst og musik med fløjter og harpe forenes med Klaus Thranes trommer og percussion i en cocktail af musik og maleri.
Duoen Tine og Klaus har frigjort sig fra Lars Lilholt Band, som de spillede i gennem mere end to årtier.
Inspirationen finder de i Rebild-områdets natur, hvor de nu bor. Det bliver en koncert, hvor tilhørerne kommer med på en rejse med eftertænksomhed, afslappet glæde og let underspillet humor.
OBS. Arrangementet ligger i forlængelse af Turistforeningens Generalforsamling, der starter kl.19.

Nytårs Travetur 2025
Søndag den 5.januar kl. 13-16.
Så er der igen lejlighed til at få rørt sig og få frisk luft oven på jule– og nytårsfestlighederne. Det kan du få på årets traditionelle travetur den første søndag i januar på en spændende tur med skovrideren på Mosskovgaard, Annette Strøm Jacobsen. Hun vil lede os rundt på en 5 km varieret natur travetur i Mosskov-området, hvor der vil blive fortalt om spændende projekter. Annette vil fortælle om den gamle skovridergård Mosskovgaard og om Naturstyrelsen Himmerland, som holder til her.
Derfra går vi gennem skoven til Tøtteruphusvej, hvor de gamle agre ved Tøtteruphus snart skifte udseende. Vi skal her høre om Naturstyrelsens nye forvaltningsplaner for urørt skov, som skal forbedre biodiversiteten.
Traveturen går videre fra Rebild Skovhuse gennem skoven til den nordlige side af St. Økssø, hvorfra vi går langs søen til det nye Madpakkehus, som blev indviet i 2024. Huset er opført i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Helårsbaderne ’Søens folk’ i Rold Skov, som har badstue på stedet. Vi smutter derpå gennem fodgængertunnellen under jernbanen til P-pladsen ved Mosskovpavillonen og fortsætter turen nordpå gennem skovens største lejrplads, Jamborettepladsen, hvor vi skal høre historien om pladsen og hvad den bruges til idag. Derfra går vi tilbage til Mosskovgaard, hvor turen afsluttes.
Inkluderet i arrangementet vil der blive serveret en kop varm kakao og en bolle til deltagerne.

Efterårstur til det historiske Bælum
Når klokken er stillet en time tilbage til vintertid, så er det tid til at komme ud på en spændende, historisk eftermiddagstur i Bælum i selskab med turleder Frank Jeppesen, Bælum Borgerforening.
Vi starter turen ved P-pladsen ved Bælum Kirke, hvorfra vi går en rundtur i den nordlige del af Bælum. Vi skal se hvor den gamle vandmølle lå, gå gennem Bælum Nørskov til Bælum Mølle fra 1760’erne, som vi skal ind i. Derefter skal vi stifte bekendtskab med den tidligere herregård Nørgaard, hvor der bl.a. har været herredskontor i gamle dage. Vi har fået lov til at komme ind i det gamle fængsel i bygningens kælder, hvor spændende historier kan fortælles. Vi skal også forbi såvel den tidligere folkeskole og ungdomsskolen på vej tilbage til Bælum kirkes P-plads, hvor turen afsluttes.
I arrangementet indgår en kop te/kaffe og kage, hvor der også er mulighed for at fortælle en god historie om Bælum.

Snus til Haverslev
For første gang går turen til Haverslev by, som er inde i en interessant udvikling efter anlægning af motorvejen E45 øst for byen med vækst af både erhverv og boligområder. Vores samarbejdspartner ved arrangementet, er Brorstrup Haverslev Lokal- historiske Forening med formanden og arkivlederen i spidsen som guider. De vil tage os med på en tur rundt og fortælle om byen i fortid, nutid og fremtid.
Vi skal bl.a. høre om høvdingen ’Haver’ – grundlæggeren af Haverslev, der var en af mange høvdinge, som blev udsendt af Danernes konge til at erobre landet. Haver indtog det højeste punkt på egnen, her jog han sin sabel i jorden og gav stedet navnet ’Havers Høj’. Omegnens gårde blev kaldt ’Havers lev’, der på nudansk betyder ’Havers erobring’.
Så skal vi også høre om den velkendte HAME-IS fra Haverslev Mejeri. Mejeriet blev grundlagt i 1902. Søren Fjeldsø overtog det i 1922 og ejede det til sin død i 1970. Han startede HAME-IS i 1934. Sønnen Carlo overtog ismejeriet, og skænkede is-opskriften til Leif Christensen, og i dag er isen kendt som Vebbestrup is.
Den imponerende Himmerlandscentrets Idrætsefterskole (H.C.I.) skal vi også forbi. Det er en kendt efterskole i hele landet. På stedet lå oprindelig byens gamle kommuneskole fra 1908. En nye kommuneskole blev bygget på Strandvejen i 1976, og herefter blev den gamle skole brugt som kursuscenter, ejet af de tre amtsforeninger VGI, ØHG og HG. Efter få år kunne økonomien dog ikke hænge sammen for kursuscentret, og man fik da ideen til at omdanne skolen til en idrætsskole. Fra 1981 og til nu er idrætsskolen udvidet bygningsmæssigt og har øget elevtallet til 140.
Haverslev Gæstgivergaard/Hotel skal vi selvfølgelig også se. Hotellet blev bygget i 1904 og var fra begyndelsen et afholdshotel. I 1942 fik man spiritusbevilling til hotellet og navnet blev ændret til Haverslev Kro. Kroejer Ejnar Bøgh ændrede en del på kroens indretning. På kroen blev holdt både fester, baller og dilettantforestillinger de følgende år, men i begyndelsen af 1980’erne begyndte det at gå dårligt for kroen, så i 1986 blev den solgt til Erna og Alex Bach, der indrettede kroens rum til udlejningsværelser og etablerede hobbyforretningen ’Gavlhuset’.
Vi skal også høre noget om byens udviklende industripark, hvor titlen på dette arrangementet kommer til sin ret med den nye snusfabrik, der bygges i Haverslev.
Turen afsluttes for deltagerne med te/kaffe og kage i Medborgerhuset, og her kan spørgsmål stilles og historier fortælles. Det er i Medborgerhuset det lokalhistoriske arkiv for Brorstrup Haverslev holder til.

En kultur – og naturvandring i Bjergeskov, Nørreskov og Lindenborg Ådal
Kjeld Thomsen fra Teglgaardsmølle, guide på denne tur, fører os en tur rundt i skoven og ådalen nord for Rebild, som han kender som sin egen bukselomme. Han har i mange år boet og arbejdet i dette skovområde og vi skal se på dets kendte og ukendte særkender.
Vi starter fra P-pladsen og går ind i Bjergeskov, hvor vi skal høre om nogle forsøg med træer, og videre forbi Fruesko-indhegningen (blomstrer den mon?). Vi skal ned til Ålykke, som ikke er så kendt længere, som for ca.100 år siden, hvor det var et kendt udflugtsmål, og der fandtes et træhus med udskænkning.
Herfra skal vi videre til Slettingen, hvor der tidligere var beboelse. Turen går så ned til Lindenborg Ådal, hvor vi skal forbi en af de store kilder i egnen, Lille Blåkilde, på vejen tilbage til Nørreskov. På Naturstyrelsens opsatte skilt nævnes, at der løber ca. 90 liter rent vand pr. sekund fra kilden ud i Lindenborg Å.
I Nørreskov har der boet mennesker for flere tusinde år tilbage i tiden. Formodentligt fra bondestenalderen (ca. 4.000 til 1.700 år før vor tid) eksisterer stadig interessante stencirkler og en stenrække, foruden mange gravhøje. Desuden kan oldtidsveje ses flere steder i skoven. Stenrækken er 70 meter lang og består af 29 store sten, der næsten ligger på en ret linje. Stenene peger mod nordvest, hvor solen går ned ved sommersolhverv (midsommer), i 2024 den 20. juni. Stenrækkens modsatte retning peger mod sydøst, hvor solen står op på årets korteste dag, altså ved vintersolhverv, i år den 21.december. Solhverv er de to tidspunkter, hvor dagene om sommeren skifter fra længere til kortere dage, og omvendt fra kortere til længere dage om vinteren. Stencirklernes funktion kendes ikke, men måske er det en slags soltempel. Stencirkelen ved nævnte stenrække er 10 meter i diameter og har omkring 100 sten.
Kaffe/the og kage serveres på P-pladsen som afslutning på turen.

Da Gravlev var større end Støvring – en guidet tur gennem Gravlev
Omkring 1880 var Gravlev større end Støvring og vejen gennem landsbyen havde et andet forløb end i dag. Der er ikke meget tilbage i Gravlev fra dengang. På vandreturen vil Søren Pinstrup, der er født og opvokset i Gravlev, fortælle om landsbyen som den var, det der er bevaret og den lokalplan der ligger til grund for byens udvikling.
Turen starter ved kirkegården, hvor den tager udgangspunkt i bogen ”Gravlev Kirke og Sogn”, som Gravlev Menighedsråd udgav i 2023, hvori der står: Højt oppe på en bakke ligger kirken, solidt forankret og skuer ud over Gravlev Ådal med sin sø og de bagvedliggende Rebild Bakker.
Medens Gravlev Kirke antages at være bygget mellem årene 1150 og 1200, så vides det ikke hvor gammel Gravlev by er, men muligvis fra jernalderen. Ifølge bogforfatteren T. H. Rasmussen nævnes Gravlev Kirke for første gang i år 1268 i et skrift, hvor Gravlev staves Grawelhøy og Grafløf, som muligvis betyder ”arvegodset ved terrænsænkningen”.
Med vores lokale guide, Søren Pinstrup, starter turen på Gravlev Kirkegård. Søren vil fortælle om kirkens historie og vise os enkelte familiegravsteder. Bl.a. billedhugger Anders Bundgaards familiegrav, hvor en mindre kopi af Lyngheden i granit blev opsat efter hans død i 1937. En større og ældre granit statuette blev opstillet i 1904 ved herregården Løndal ved Brædstrup. Den første udformning af Lyngheden, en kvindeskikkelse, blev lavet af Bundgaard i 1892 i Paris. Denne tog han med hjem og blev senere solgt til fru godsejer Dahl, Buderupholm Hovedgaard. Den endte på Rebildcentret hos Niels Moes og indgår nu i Bundgaards samling af værker i Thingbæk Kalkminer.
På den videre tur gennem byen vil Søren fortælle om landsbyen og den lokalplan der ligger til grund for byens udvikling. Han vil bl.a. fortælle om byens tidligere smedje, snedkeri og købmandshandel, samt kro og skoler, som ikke findes længere. Pga. en ny vejføring i byen i 1950’erne ændredes byens fokus, hvor den senere industrialisering og demografiske udvikling reducerede landbrugsmulighederne. I nyere tid er byen mere og mere blevet til et attraktivt boligområde.
Så vil han også fortælle om tiden i 1900-tallet uden Gravlev Sø, og om genetableringen af den efter 1990, hvor byen blev åbnet op mod søen. Vi skal også se, hvor det gamle færgeleje lå i Gravlev hvorfra man kunne sejle over til Rebild Bakker.
I byens forsamlingshus, Laden, runder vi turen af med en kop kaffe/the og kage. I den forbindelse kan den i 2023 udgivne bog om ”Gravlev Kirke og Sogn” af Thorkild H. Rasmussen købes for 150 kr.

Rundtur i Rebild Bakker -med maleriet som guide
Vi skal en tur rundt til de steder i Rebild Bakker, hvor landskabsmalere i sin tid stillede an med staffeli og malergrej for at forevige vor smukke natur.
Rebild Turistforening har i samarbejde med forfatteren til bogen Det storslaaede Landskab, Sven Erik Østergård, udvalgt 10 motiver (udleveres i et lille hæfte på dagen), som vi nu vil opsøge mange år efter, at malerierne blev til, for at se hvordan samme destination tager sig ud i dag. På turen vil vores guide berette om nogle af de kunstnere, der igennem tiden har aflagt Rebild-egnen kortere eller længerevarende besøg. Der er udvalgt 8 kunstnere hvoraf et par stykker var bosiddende på Rebild-egnen i længere tid af deres liv. Det drejer sig om de to kunstmalere Mouritz Nørgaard og Søren Josva, som vi skal høre meget mere om på turen.
Mouritz Nørgaard blev født i Nøvling i 1878, blev uddannet i Aalborg, og flyttede til Rebild-egnen i 1911, hvor han, efter et par afstikkere til Vegger og Vejgaard, boede resten af sit liv (til 1969) i Rebild, Gl. Skørping og Skørping.
Søren Josva Christensen blev født i Aalborg i 1892, hvor han ligeledes blev uddannet. I 1920 slog han sig ned i Skørping og boede der til sin død i 1948.
Vi skal på turen forbi stedet hvor Kunstnerkolonien holdt til i starten af 1900-tallet, samt det tidligere sommerhus på Ørnebjergs grund, som blev bygget af den landskendte kunstmaler Hans Nikolaj Hansen (1853 – 1923) fra København, og selvfølgelig skal vi høre om Ørnebjerghuset, hvor Peter Ørnebjerg boede.
De 10 udvalgte steder på ruten er: Tophuset, Nørrekol, Kovadsbækken, Lars Kjærs hus, Ravnkilde, stedet hvor Kunstnerhjemmet lå, ’Simun’ ved Bundgaarden, ruinerne af sommerhuset på Ørnebjerg, Ørnebjerghuset og endeligt det mest kendte Rebild motiv: Hulvejen i Hørgdalen (som kendes fra alverdens gamle Rebild-postkort).
Til brug ved arrangementet vil et lille trykt hæfte med de 10 udvalgte stoppesteder på et rutekort og kopier af de udvalgte malerier blive udleveret til deltagerne på arrangementsdagen. Hæftet er lavet til arrangementet i et samarbejde mellem Rebild Turistforening og Rebildcentret.
Sven Eriks bog Det storslaaede Landskab, Rebild-egnens historiske landskabsmalere, fra 2023, vil kunne købes ved afslutning på arrangementet på Rebildhus.
Turen starter på P-pladsen foran Rebildhus og slutter indenfor på Rebildhus, hvor vi runder af med en kop kaffe/the og kage.

Uhyggelige spøgelsessange fra omegnens herregårde
I selskab med Peter Borup og hans band får vi en hyggelig og uhyggelig koncert om en hær af Himmerlands spøgelser.
Mange har oplevet mystiske og uforklarlige ting i sit liv, så som: usynlige fodtrin, mærkelige dufte, skikkelser der vandrer omkring og….
Himmerlands herregårde og slotte gemmer på mange spændende spøgelseshistorier. Gennem fortælling og musik vil Peter Borup præsentere dig for 13 nye sange fra det lokale galleri af gengangere og spøgelser.
Peter Borup får hjælp af Vagn Mikkelsen (guitar), Poul Erik Lind Larsen (bas) og Søren Nauta (cajun). Bandet spiller til sidst op til fællessang.
OBS. Arrangementet ligger i forlængelse af Turistforeningens Generalforsamling, der starter kl.19. Ved tilmelding til generalforsamlingen er man automatisk tilmeldt dette arrangement.