Skip to main content

Arrangementet er afholdt

Æblesmagning m/ Karsten Kortbuks

Hent 2-siders brochure om arrangementet her

Kom og lyt med, når æblekenderen Karsten ”Kortbuks” lærer dig at karakterisere de fine danske æblesorter. Og find så ud af, om de smager af mere end de importerede æbler i supermarkedet.Vi starter i Ø. Hornum Kirke, for det var her Jeremias Wøldike var sognepræst fra 1860 – 1879. Her skal vi høre om Wøldikes hobby med forædling af frugttræer, som han havde med sig fra Falster.I præstegårdshaven anlagde han ”Pastor Wøldikes Æblehave”, der kom til at rumme ikke mindre end 278 æblesorter, 243 pæresorter, 38 blommesorter og 40 kirsebærsorter, 1 fersken, 1 abrikos og 1 vin. Dertil var pastor Wøldike en foregangsmand med hensyn til at beskrive de bedste af frugterne og han var medstifter af Dansk Gartnerforening; han blev foreningens første æresmedlem.Vi skal selvfølgelig besøge den i 2008 genskabte æblehave, og når vi ankommer til Forsamlingshuset, får vi udleveret 3 forskellige æbler, som vi skal prøve at karakterisere. Og vigtigst af alt skal du finde frem til den af de tre æblesorter, du bedst kan lide. Når du ikke har brug for de skarpe smagsløg, er der kaffe og kage.Til foråret, når tidens fylde er inde, kan du købe podekviste af din favorit æblesort hos Karsten, og du kan komme på podekursus, også hos Karsten. Om du ønsker at købe det færdige æbletræ, kan Karsten også levere det på rod. 

Læs mere om æblets karakteristika, Jeremias Wøldike og genopbygningen af Wøldikes Æblehave


                 Skovfogedæblet, som Pastor Wøldike udbredte til hele Danmark